Bio-Foszfor termék alkalmazása a biogazdálkodásban

Idén január és szeptember között számos műhelynapot szervezett Magyarországon a 3R-BioFoszfát Kft. a MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő TÉSZ Szövetkezettel szorosan együttműködve. A MEGÉR-TÉSZ az egyik legnagyobb mezőgazdasági termelői szövetség Magyarországon, mely az előállított mezőgazdasági termékeik feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozik. A Termelői Szövetkezetek megerősítik a mezőgazdasági termelők kollektív tárgyalási erejét: (1)  kínálat koncentrációja, (2) a marketing fejlesztése, (3) technikai és logisztikai segítség nyújtása tagjaiknak, (4) segítség a minőségirányításban és (5) az ismeretek átadása, ezért ez a Termelői Szövetkezet nagyon hatékony a NUTRIMAN Farmer Platformon bemutatott tápanyag újrahasznosítás gyakorlatainak és ismereteinek megosztására és bemutatására a kétirányú konzultatív kommunikáció és terjesztés céljából.

A műhelynapokon Edward Someus szóbeli és poszter előadást tartott a NUTRIMAN projektről, bemutatta a NUTRIMAN Farmer Platformot, a Bio-Phosphate terméket (ID192) és a 3R technológiát (ID193), a résztvevők számára vonzó végfelhasználói anyagok széles skálájával.

A Termelői Szervezet gazdálkodói és a mezőgazdasági tanácsadók megbízható terjesztési csatornák, amelyek kiemelt potenciállal rendelkeznek a gyakorlati információk áramlásának növelésére a gazdálkodók között, és nagyobb felhasználói elfogadottságot érnek el a NUTRIMAN Farmer Platformon bemutatott termékek, technológiák és megoldások iránt.

Gyakorlat orientált előadás keretében az ID192 Bio-Foszfát termék hatósági engedélye (6300 / 13393-2 / 2019) és a biotechnológiával előállított Bio-Phosphate termék biogazdálkodási felhasználási lehetőségei bemutatásra kerültek. A résztvevőket tájékoztatták arról, hogy hol találják meg a NUTRIMAN Farmer Platformon képzési dokumentumokat (ID192 és ID193 információs lapok, képzési anyagok, információs grafikák), mind angol, mind magyar nyelven. Sok gyakorlati kérdés merült fel a gyakorlati alkalmazási lehetőségekkel és a gazdaságosságokkal kapcsolatban is. A legfontosabb kérdések és válaszok a NUTRIMAN GYIK részben találhatók.

A műhelynapokon a gazdák részletes felvilágosítást kaptak, hogy megértsék az új uniós szabályozási politika tartalmát. Az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó új szabályok, melyek 2022. július 16-án lépnek hatálybe, bemutatása mellett ismertetésre kerültek az új kadmium-határérték (1,5 mg / kg).

A gazdálkodóknak ismertetésre került a kadmiummal és az uránnal szennyezett ásványi foszfátok, valamint a biogazdálkodásban gyakran használt lágy kőzet-foszfátok helyettesítésének szükségességét.

Attachment Size
NUTRIMAN_Bio-Foszfát_HU.pdf 4.55 MB