Tematikus oktatási anyag jelent meg a bioszén termésnövelő anyagként történő felhasználásáról

A "bioszén" szó a "bio-", mint a "biomassza" és a "szén", mint a "faszén" kombinációja. Növényi vagy biológiai melléktermékek elszenesesítésével/pirolízisével, oxigénhiányos termikus kezelésével állítják elő. Különböző típusú pirolízis-eljárásokat használnak a bioszén előállítására, mely eljárások során az anyag maghőmérséklete 400 °C és 550 ° C közötti tartományban van, , beleértve a lassú pirolízist, a gyors pirolízist és a pillanat pirolízist.

Jelenleg a piacon elérhetőek olyan eljárások, amelyek lehetővé teszik a sertéstrágya vagy más trágya energia-semleges feldolgozását biosztén termékekké. Ez egy stabil, újrahasznosított szén tartalmú anyag, amely hasznos a talaj számára. A következő anyagok nem minősülnek bioszén-alapú termékeknek és anyagoknak: faszén, HTC hidroszén, torrefrakcióval előállított szén termékek, valamint olyan széntartalmú termékek, amelyeknek nincs EU/tagállami hatósági engedélye talajban történő felhasználására, az olyan széntartalmú termékek, amelyek nincsenek felcímkézve az EU/tagállamok hatósági engedélye szerint és minden olyan anyag, amelyet nem biomasszából állítanak elő. A pirolizált anyag széntartalma a száraz tömeg 25–95% -a között ingadozik, a felhasznált alapanyagtól és a folyamat hőmérsékletétől függően. Például a pirolizált bükkfa C-tartalma körülbelül 85%, míg a baromfitrágya körülbelül 25% szén tartalommal rendelkezik. Két fő tényező befolyásolja a bioszén minőségét: a pirolízis berendezés kialakítása, hogy hatékony termikus kezelés elérésére alkalmas és az alapanyag főbb jellemzői.

 

Példa a NUTRIMAN Gazda Platformon elérhető bioszén termékekre:

ID1571https://nutriman.net/farmer-platform/product/id_1571  

A „Terra-Preta bioszén” egy különleges minőségű termék, egyedi karakterekkel, amelyet a „3R Recycle-Reuse-Reduce ” magas hőmérsékletű pirolízis technológiával állítanak elő. A Terra-Preta bioszén termék növényi biomassza melléktermék alapú, stabil szén-tartalmú anyag, amelyet valós reduktív „3R” termikus körülmények között dolgoznak fel. A fa-bioszenet talajjavító anyagként és ökológiai szempontból biztonságos és negatív szén mérleggel rendelkező alkalmazások céljából lehet felhasználni. A Terra-Preta bioszén kiválóan alkalmas talajjavításra, amely elsősorban nagy dózisú hatásokon alapul, valamint nagy vízvisszatartó képességgel rendelkezik. Ez nagyon fontos, mivel sok növényi kultúra nagyon érzékeny az abiotikus stresszre, mint például a túl meleg és száraz időjárás, amely éghajlatváltozás következtében egyre gyakoribb. Ez a faalapú Terra-Preta bioszén bármilyen a BIO-NPK-C összetételben formulázható a felhasználói / piaci igények függvényében, mind az organikus, mind az alacsony bevitelű gazdálkodás esetén. A termék teljesen biztonságos és innovatív talajjavító, elsősorban kertészeti ökológiai / alacsony bevitelű gazdálkodási műveletek során, kombináltan előnyös és többszörös hatással rendelkezik. A fa bioszén egyik tulajdonsága a magas fajlagos felület, amelyet a szerves anyag jellege és az előállítás körülményei befolyásolják. Mikro- és makropórusokban gazdag termék, amely növeli a vízvisszatartó képességet, lehetővé teszi a mikroorganizmusok fejlődését és megtartja a tápanyagokat, idővel fokozatosan felszabadítva azokat.

A bioszén tápanyag tartalma (N-P2O5-K2O %): 1- 0.2 -0.5, TC (össz. szén tartalom):>80 %. A bioszén olyan talajjjavító anyag, melynek alacsony az NPK tartalma, viszont magas szén tartalommal rendelkezik. Alkalmazása során nő a talaj víz- és tápanyag visszatartó képessége, szén megkötést lehet elérni és számos más kedvező hatása van.

Alkalmazási területek a mezőgazdaságban: Az ID1571 Terra-Preta bioszén termék 5-20 t/ha mennyiségben kerül felhasználásra a talaj minőségének, az évszaknak és a növények tápanyag igényeinek megfelelően. Fel lehet használni a kertészeti kultúrák tápanyag igényeinek biztosítására pl. friss zöldségek, eper, aroma és gyógynövények, fűszernövények, állandó növények (gyümölcs ültetvények), szőlő, rizs és dohány stb. A fő alkalmazási terület a biogazdálkodás és az alacsony bevitelű gazdálkodás.

Előnyök a gazdálkodók számára: A bioszén-termékek széles körű és sokféle jótékony hatással bírnak, mivel talajjavító - módosító - kondicionáló szerként alkalmazva csökkenti a talaj térfogatsűrűségét, javítja a talaj levegő ellátottságát, a víz – és tápanyag megtartó képességét, miközben csökkenti a tápanyagok kimosódásából adódó veszteségeket. A bioszén potenciálisan „szén-negatív”, több szenet vesz ki a légkörből, mint amennyi visszajut, így enyhíti az éghajlatváltozás hatásait azáltal, hogy a növényi eredetű szenet a talaj nagyon stabil formában tárolja, amely ellenáll a hosszú távú bomlási folyamatoknak.

További információ:

Kérjük, töltse ki a mini kérdőívet erre a termékre. A kitöltés nem igényel egy percnél többet.
Köszönjük a közreműködését! 
https://nutriman.net/farmer-platform/product/id_1571#mini-survey

Attachment Size
Thematic_training_material_BIOCHAR_HU.pdf 392.87 KB