Farmer Platform - Magyar oldal

Üdvözöljük a NUTRIMAN gazdálkodói felületén, ami az innovatív nitrogén- és foszfor tápanyag-gazdálkodás és tápanyag újrahasznosítás tematikus hálózat. A Gazda-Portál egy folyamatosan növekvő adatbázis, melyet 2031-ig fenntartunk majd.

Ön gazdálkodó, akit érdekel, hogy a különböző bio-alapú, foszfor és nitrogén újrahasznosítással foglalkozó technológiák és innovatív termékek hogyan segíthetik az Ön mezőgazdasági termelését? Ez, a gazdálkodóknak kifejlesztett felület rengeteg információt biztosít a piackész tápanyag újrahasznosítással foglalkozó technológiákról és nitrogén/foszfor tartalmú bio-alapú termésnövelő termékekről. Itt minden egyes innovatív technológiához és bioalapú termésnövelő termékhez megtalálható az összes praktikus, és felhasználó-barát információ, képzési anyag, csak úgy, mint a gyakorlati összefoglalók, információs adatlapokat, videók valamint közvetlen kapcsolati adatok a termékek vagy technológiák tulajdonosaihoz. A felületen a legfontosabb információk nyolc nyelven érhetőek el.

Ön innovatív technológia vagy termék fejlesztő és rendelkezik piacképes, innovatív nitrogén és foszfor újrahasznosítást alkalmazó technológiával vagy bio-alapú innovatív termésnövelő termékkel, és marketing megjelenítésre van szüksége? A Gazda-Portál egy széles körű megjelenítési lehetőséget és európai dimenziójú marketinget biztosít az Ön számára. Örömmel vesszük, ha csatlakozni szeretne. Örömmel vesszük, ha kapcsolatba lép a NUTRIMAN konzorciummal, kitöltve az alábbi Kapcsolatfelvételi Űrlapot. 

Ön Kutató egy egyetemi vagy K+F szervezetnél, és részt vett olyan alkalmazott kutatási és innovációs tevékenységben mely során a konzorcium olyan versenyképes, innovatív foszfor- és nitrogén-újrahasznosítási technológiákat, valamint termékek fejlesztett ki, amelyek érett fázisban vannak (> TRL6), és „Készen állnak a gyakorlati megvalósításra”? A NUTRIMAN Farmer Platform széles körű európai megjelenítési lehetőséget kínál az érett (> TRL6) kutatási eredményeknek, és örömmel várjuk, hogy csatlakozzon hozzánk. Örömmel vesszük, ha kapcsolatba lép a NUTRIMAN konzorciummal, kitöltve az alábbi Kapcsolatfelvételi Űrlapot. 

Ha bármilyen kérdése vagy információja van a nitrogén- és foszfor-visszanyerési technológiákkal illetve az újrahasznosított nitrogén/foszfor tartalmű termésnövelő anyagokkal kapcsolatosan; azok alkalmazásaival, a felhasználói és / vagy a kereskedelmi piaci szempontokkal kapcsolatban, vagy szeretné megosztani velünk tapasztalatait és tudását, nyitottak vagyunk és meghallgatjuk az Ön véleményét. Vagy speciális kérdést szeretne feltenni a Farmer Platformon közzétett technológiákkal és / vagy termékekkel kapcsolatosan? Ebben az esetben kérjük, egyértelműen hivatkozzon a Farmer Platformon szereplő azonosítószámra. Örömmel vesszük, ha kapcsolatba lép a NUTRIMAN konzorciummal, kitöltve az alábbi Kapcsolatfelvételi Űrlapot. 

Ha bármilyen további információra vagy támogatásra van szüksége, kérem, vegye fel a kapcsolatot a NUTRIMAN projekt koordinátorával: Someus Edward-dal az alábbi elérhetőségen: biochar@3ragrocarbon.com

NUTRIMAN: A MEZŐGAZDASÁGI TÁPANYAGOK AGRÁRIPARI ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁNAK TEMATIKUS HÁLÓZATA

A BioFoszfát állati csontszén termék, amely “3R nulla emissziós pirolízis” magas hőmérsékletű eljárással kerül előállításra élelmiszer-minőségű (kategória 3.) állati csont granulátum alapanyag felhasználásával. Ez egy természetes és ökológiai gazdálkodásban felhasználható növénytápanyag. Szerkezete makroporózus és összetételében gazdaságos magas koncentrált >30% feletti P2O5 természetes  foszfor és kalcium tápanyag tartalommal  rendelkezik.

Bővebben

Tematikus oktatási anyag jelent meg a folyékony trágya termésnövelő anyagként történő felhasználásáról

Az állattartásból származó állati trágya általában nagy mennyiségű vizet tartalmaz, amely vizeletből, kiömlött takarmányból és ivóvízből, valamint mosáshoz szükséges vízből áll. A fizikai elválasztás során a víz nagy része megmarad a folyékony frakcióban, az oldható tápanyagokkal együtt, beleértve az ásványi Nitrogént , ortofoszfátot, Káliumot stb. Ez a folyékony trágya folyékony szerves trágyaként használható a mezőgazdaságban. Az utókezelésekkel, például a párologtatással és a membránszűréssel, a folyékony trágyában lévő tápanyagok koncentrálhatók és a térfogat csökkenthető, ami megtakarítja a szállítási költségeket. Ezenkívül savanyítással csökkentik a folyékony trágya ÜHG-kibocsátását a tárolás, szállítás és kijuttatás során. A folyékony trágyát általában a talajba fecskendezik vagy bedolgozzák a kibocsátás csökkentése érdekében. A viszonylag alacsony P- és magas ásványianyag-tartalmú N-K tratalma miatt a folyékony trágyának elsőbbséget kell élveznie a P-ben gazdag régiókban, vagy ahol a P-k alkalmazásának korlátozásai vannak.

Bővebben

Tematikus oktatási anyag jelent meg a szilárd trágya termésnövelő anyagként történő felhasználásáról

A szilárd trágya magas szárazanyag-tartalommal rendelkező talajjavító. Az állati trágya a széklet és a vizelet, az alom (pl. szalma, faforgács, fűrészpor, sphagnum), kiömlött takarmány és ivóvíz, valamint a padlómosáshoz használt víz keveréke. Ez egy értékes termésnövelő anyag amely számos tápanyagot tartalmaz, például nitrogént (N), foszfort (P) és káliumot (K), valamint szerves szén tartalommal rendelkezik, amelyet a talaj mikroorganizmusai hasznosítani tudnak. A nyers trágya kezelésére olyan elválasztási technológiákat lehet alkalmazni, amelyek szilárd frakciót eredményeznek, amelyben a P és a szárazanyag (DM) nagy része és az N jelentős része visszamarad.

Bővebben

NUTRIMAN: A MEZŐGAZDASÁGI TÁPANYAGOK AGRÁRIPARI ÚJRAHASZNOSÍTÁSÁNAK TEMATIKUS HÁLÓZATA

FOSZFÁT: Kritikus fontosságú nyersanyag: EU COM(2020) 474

A kiemelkedő gazdasági jelentőségű és az ellátás szempontjából magas kockázatot jelentő nyersanyagokat kritikus fontosságú nyersanyagoknak nevezzük. E nyersanyagok nélkülözhetetlenek a mezőgazdasági és számtalan ipari ökoszisztéma működéséhez és integritásához. Az erőforrásokhoz való hozzáférés stratégiai jelentőségű biztonsági kérdés a zöld megállapodás (EU COM(2019) 640) céljainak megvalósítására irányuló uniós törekvések szempontjából.

 

Bővebben

Tematikus oktatási anyag jelent meg az ammónium nitrát/szulfát termésnövelő anyagként történő felhasználásáról

Az ammónium-nitrát/szulfát oldatot lepárlási/bepárlási + mosási folyamatokkal állítják elő salétromsav / kénsav használatával. Az így kapott amyag egy folyékony N (és S) trágya. A sztrippelést úgy végezik, hogy levegőt vezetnek a Nitrogénben gazdag hulladékáramokon keresztül, miközben a hőmérséklet vagy a pH értéket emelkedik (például CaOH-val), amely hatására az ásványi nitrogén gáz fázisba kerül (ammónia NH3). Ez egy olyan előkezelésnek minősül, amely szükséges a N-mosási eljárás előtt, ahol az ammóniával (NH3) dúsított levegőt savas (HNO3 vagy H2SO4) vízzel mossák, ezáltal az ammóniumot folyékony formában (ammónium-szulfátot H2SO4-ből vagy ammónium-nitrátot a salétromsavból ) megkapják.

Bővebben

Tematikus oktatási anyag jelent meg a mosó víz termésnövelő anyagként történő felhasználásáról

A mosóvíz N-tartalmú folyékony oldat, amelyet főként ammónia-víz formájában nyernek ki a hulladék sztrippelés / párologtatás folyamata során. Az oldatban lévő ammóniumion egyensúlyban van az ionizált (szabad) ammóniával, amely a pH-tól és a hőmérséklettől függően illékony lehet. A lepárlási / bepárlási eljárás során kapott tömény ammóniavíz általában 10-15% ammóniát tartalmaz, amelyet egy további desztillációs lépésben akár 20% töménységig is be lehet koncentrálni. A termék közvetlenül felhasználható műtrágyaként vagy műtrágya-előállítás másodlagos nyersanyagaként.

Bővebben

Tematikus oktatási anyag jelent meg az ásványi koncentrátum termésnövelő anyagként történő felhasználásáró

Az ásványi koncentrátum az a koncentrált ásványi tápoldat, amelyet a hulladékáramok szétválasztási folyamatából (például membránszűrésből vagy párologtatásból) nyernek, amely az ásványi tápanyagokat a végtermékben a kiindulási anyaghoz viszonyítva magasabb koncentrációban tartalmazza. Az ásványi koncentrátumok döntően ammónium-nitrogénből és oldható káliumból állnak. Az ásványi koncentrátumok előállításának fő mozgatórugója az alacsony tápanyagtartalmú folyadékáramok szállításának megakadályozása, vagy a műtrágyák tápanyag-tartalom (nitrogén, kálium és kén) arányának a növényekre vonatkozó követelményeknek való megfeleltetése. Tíz holland kísérleti üzem elemzése azt mutatta, hogy a fordított ozmózis (RO) koncentrációs folyamat során előállított ásványi koncentrátumok átlagosan a teljes nitrogén tartalom 90% -ban NH4-N formájában tartalmazza. A bejövő folyékony frakció tartalmaz némi szerves anyagot is, amely ásványi koncentrátumokban van (1,3% szerves anyag vagy 0,6% szerves szén). A sertésiszaphoz képest az NH4-N és az összes N közötti arány 66% -ról 90% -ra nőtt.

Bővebben