Tematikus oktatási anyag jelent meg a bio-foszfát termésnövelő anyagként történő felhasználásáról

A Bio-foszfát bio-eredetű apatit ásvány - kalcium-foszfát - termésnövelő anyag, mely 750 °C feletti, de legfeljebbb 850 °C anyagmaghőmérsékleten reduktív hőkezeléssel állítanak elő. A Bio-foszfát minden esetben élelmiszer-minőségű mono-áram állati csontörlemény alapanyagból készül, így a technológia során más anyagárammal történő együtt kezelés nem történik.

A Bio-foszfát makroporózus szerkezetű, kb. 92% ásványi anyag és 8% szén tartalommal rendelkezik. A 30%-36% P2O5 tartalom következtében gazdaságosan magas koncentrált tápanyagsűrűséggel rendelkezik, a formulázott készítmények szabályozott tápanyag felszabadulással rendelkeznek. Szokásos alkalmazási dózisa: 200 kg / ha - 1500 kg / ha. Előnyök: gazdaságosan magas tápanyagtartalom, alacsony alkalmazási dózis, a talaj mirobiológiai életét javító makroporózus szerkezet, ellenőrzött tápanyag-leadással rendelkező biotápanyag, teljes körű anyagbiztonság és magas tápanyagfelhasználási hatékonyság jellemzi alacsonyabb költségek mellett.

Példa a NUTRIMAN Gazda Platformon elérhető Bio-foszfát termékre:

ID192https://nutriman.net/farmer-platform/product/id_192  

Az állati csontszén (ABC) Bio-foszfát (ID192) az egyetlen ismert átfogó ipari technológia, termékrendszer és eredeti megoldás az EU-ban a foszfor, mint kritikus nyersanyag visszanyerése élelmiszeripari minőségű állati csontból.

A Bio-Foszfát (ID 192) alapanyaga az élelmiszeripari szarvasmarha- és más típusú csontörlemények. Ezt a csontörleményt előzőleg nyomás alatt sterilizálták az 1069/2009 / EK rendeletben megállapított feltételek szerint. A csontörlemény beszállíója  az EU / tagállamok által engedélyezett és bejegyzett állati melléktermék feldolgozó üzem.

Ezt az alapanyagot a 3R Recycle-Reuse-Reduce nulla emissziós pirolízis technológia (ID193) dolgozza fel 750 ° C feletti anyag maghőmérsékleten, legalább 10 perc tartózkodási idővel. Az ID192 Bio-Foszfát 1-5 mmm szemcseméretű granulált vagy porított (0-1 mm-es frakciók) termék. Az alaptermék tápanyagtartalma > 30% P2O5 +> 38% CaO, 8% C, de a felhasználó igénye szerint bármilyen BIO-NPK-C -készítmény előállítása lehetséges.

A termék egy teljesen biztonságos és gazdaságos, kombinált előnyös és többszörös hatással rendelkező innovatív termésnövelő anyag, amelyet elsősorban a kertészeti bio/alacsony bevitelű gazdálkodási műveletekben alkalmaznak.

Számos szabadföldi és üvegházban végzett termesztési kísérletet végeztek Olaszországban, Izraelben, Magyarországon, Németországban, Hollandiában, Szlovéniában és Dániában különböző éghajlati és talaj viszonyok között. Mind a 3R (Újrahasznosítás - Újrafelhasználás - Csökkentés) nulla emissziós pirolízis / tápanyag-visszanyerési folyamat, mind pedig a Bio-Foszfát termék az EU nemzeti Hatóság által engedélyezett (6300 / 2407-2 / 2020).

Tipikus tápanyag tartalom: A feldolgozott Bio-foszfát termékek nagy mennyiségben tartalmaznak foszfort (30-36% P2O5) és kalciumot (> 37%), melyek a növények számára hasznosítható formában vannak, így hatékony, környezetbarát és megújuló foszforellátást tudnak biztosítani.

Alkalmazási területek a mezőgazdaságbanAz ID 192 Bio-foszfát termék 0,2-1,5 t / ha mennyiségben kerülnek felhasználásra a talaj minőségének, az évszaknak és a növények tápanyag igényeinek megfelelően. Alkalmasak a kertészeti kultúrák tápanyag igényeinek biztosítására pl. friss zöldségek, eper, aroma és gyógynövények, fűszernövények, állandó növények (gyümölcs ültetvények), szőlő, rizs és dohány stb. .

Előnyök a gazdálkodók számára:

Az apatit alapú (kalcium-foszfát) állati csontszén (Bio-Foszfát), melynek P2O5-tartalma meghaladja a 30% -ot, megújuló, tiszta és minden szennyeződéstől mentes, gazdaságos ipari léptékben áll rendelkezésre. Nincs még egy olyan bioanyag ezen a Földön, amely olyan gazdaságosan magas P2O5 koncentrációval rendelkezik, mint a Bio-Foszfát.

A Bio-Foszfát kadmium tartalma alacsonyabb, mint 0,1 mg Cd/kg kimutatási határ, szemben a Marokkóból importált P-kőzetben előforduló átlagos 30-200 mg Cd/kg értékkel (Európa kínálatának körülbelül egyharmada). Fenntartható és megújuló ellátási lánc. Míg a bányászott ásványi foszfát egy véges és nem megújuló erőforrás, a Bio-Foszfát fenntartható és megújuló melléktermékből származik, amely eddig nem hasznosított biomassza. A makropoózus szerkezetű Bio-Foszfát növeli a talaj vízmegtartó képességét, és lehetővé teszi a mikroorganizmusok fejlődését, a tápanyagok visszatartását és fokozatos felszabadulását az idő előrehaladtával. Ellentétben a feldolgozott hagyományos P-műtrágyákkal, amelyek vízben jól oldódnak ezáltal szennyezési kockázatot jelentenek a felszíni- és talajvizek felé, a Bio-Foszfát termésnövelő termékben a tápanyagok felszabadulását úgy lehet szabályozni, hogy a növények számára nagyobb részben hasznosuljanak. A különböző éghajlati és talajviszonyok között végzett hatékonysági tesztek azt mutatták, hogy a Bio-Foszfát termék a terméshozamot 10% -kal javíthatja a piacon lévő műtrágyákhoz képest.

További információ:

Kérjük, töltse ki a mini kérdőívet erre a termékre. A kitöltés nem igényel egy percnél többet.
Köszönjük a közreműködését! 
https://nutriman.net/farmer-platform/product/id_192#mini-survey

Video