FAQ

ID 295 és ID 322: Hogyan alkalmazzuk ezeket a termékeket?

A gazda saját permetezőgépéhez adaptálhatja.

ID 295 és ID 322: A pH problémát jelent és okozhatja a növény perzselődését?

Ha a pH alacsony, és csekély csapadékmennyiség várható, akkor célszerű az anyagot nem a növényre kijuttatni, különösen akkor, ha a gyepterületen történő kijuttatásra van szükség, mert akkor nagy a növények perzselődésének kockázata.

ID295 és ID322: A kijuttatott termésnövelő anyag mennyisége alacsony, mekkora a talaj pufferelési képessége az adott pH-n?

A talaj pH értékére nincs nagy befolyásoló hatása.

ID 292: Van-e növények számára hozzáférhető foszfor a farm komposztban?

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a komposztban lévő foszfor egy része nem áll azonnal rendelkezésre a növények számára. A komposztban lévő P azonban a talajban elraktározódik, és így növeli a talajban rendelkezésre álló P-tartalmat. Flandriában (Belgium) a komposztban található P-tartalomnak csak a fele számítódik bele a trágya-jogszabály szerint, valójában azonban a komposztban lévő összes P a talajba kerül és fokozatosan a növények számára elérhetővé válik.

 

ID292: A mezőgazdasági komposzt alkalmazása során a talaj N tartalma csökken-e, ami eredményeként a növény kevesebb nitrogénhez jut?

Ez attól függ, hogy a gazdaságban előállított komposztja mennyire érett. Az érett komposzt biztosítja a terméshez szükséges nitrogén forrást. Ha éretlen komposztot alkalmaz, a mikrobiom folyamatosan lebontja a szerves anyagokat, és ehhez a talaj N tartalmát használja fel, versengve a növényével és potenciálisan N-hiányt eredményez. Ezért bölcs dolog a komposztálási folyamatot érettségig folytatni. Ellenőrizze, hogy a kupacok lehűltek-e, és mérje meg a stabilitást és a komposzt jellemzőit a laboratóriumban. Alternatív megoldásként az éretlen komposztot ősszel is felviheti. Ebben az esetben nem jelent problémát és az éretlen komposzt fellendítheti a talaj mikrobiomját.

 

ID292: Tényleg le kell fedni a komposzt halmokat?

Komposztálhat takaró takarás nélkül is, de tesztjeink azt mutatják, hogy a tápanyagveszteség minimalizálható a komposztkupacok betakarásával.

ID292: Hányszor kell forgatni a komposztot a komposztálás során?

Ez a mért hőmérséklettől, oxigén és CO2 koncentrációtól függ. Fontos ezeket ellenőrizni, hogy jó minőségű komposztot kapjunk. Ha a hőmérséklet vagy a CO2-koncentráció túl magas, akkor erősen ajánlott az esztergálás. A komposztot is jó homogenizálni.

 

ID322 / ID323: Miért érdemes a VeDoWS istálló konstrukciót választani?

A VeDoWS adaptált istálló felépítésének gazdasági előnye van: kevésbé szükséges a drága trágyafeldolgozás. Emellett a VeDoWS konstrukció jobb klímát teremt az istállóban a gazdálkodó számára (ammónia hiánya), nincs szükség extra víz felhasználására más rendszerekhez, például a légmosókhoz képest.

ID322 / ID323: Melyek a technológia üzemeltetési tapasztalatai és hátrányai?

Ha a sertések takarmánya szilárdabb, a rendszer lassabban működik. Vízzel történő permetezés segít.

A rendszernek gyakran meg kell kaparnia a szilárd frakciót, különben túl kemény vagy túl sok lesz ahhoz, hogy könnyen lehessen belökni.

ID322 / ID323: Mit a tapasztalat a vizelet trágyaként történő alkalmazásával?

A végfelhasználók nem ismerik a VeDoWS vizeletet. A végfelhasználók nincsenek jól informálva a termék használatáról, tartalmáról, ezért alacsony a kereslet, és a sertéstenyésztő (a VeDoWS által adaptált istálló konstrukció tulajdonosa) még nem tudja tárolni. Csak akkor, ha a tulajdonosok tudják, hogy lesz kereslet, hajlandóak befektetni a tárolókapacitásba.

ID322 / ID323: Mi a gazdasági előny?

A drága trágya-feldolgozás kevésbé szükséges. Emellett a VeDoWS konstrukció jobb klímát teremt az istállóban a gazdálkodó számára (ammónia hiánya), nincs szükség extra víz felhasználására más rendszerekhez, például a légmosókhoz képest.

ID322 / 323: Milyen lehetőségei lehetnek, ha VeDoWS istálló konstrukcióval rendelkezik?

Fermentáló beépítése a VeDoWS istálló konstrukció mellé. A keletkezett hő felhasználható az istálló fűtésére (kevesebb köhögés).

ID272 / ID292: Miért érdemes komposztot használni ültető földként (5% v/ v)?

Olcsóbb, mint a tőzeg, és az „üres” tőzeget talajorganizmusokkal benépesíteni.

ID272 / ID292: Mit tartanak fontosnak a termelők?

A komposzt biológiája a legfontosabb a termelők számára, kisebbség számára a tápanyagok is. A minőség mellett fontos a termék tanúsítása, sokszor még az árnál is fontosabb.

ID272 / ID292: Mik a szűk keresztmetszetei a komposzt alkalmazásnak?
  • A termelők kevés ismerettel rendelkeznek a komposzt talajjavító tulajdonságairól.
  • Fele tudja, hogy biokontroll hatású.
  • A felhasználónak problémái voltak a gombákkal, a műanyag és kő szennyezéssel annak ellenére, hogy tanúsított komposztot használtak.
  • A termelőknek csak a felében tudatosul, hogy a komposzt termésnövelő anyag.
  • A komposzt tápanyagtartalma a legfontosabb a termelők számára, de akkor is úgy tűnik, hogy a termelőknek csak 25% -a veszi észre, hogy a komposzt trágyázó hatással bír, és más műtrágyákat képes pótolni.
  • Mindegyikük jelezte, hogy a műtrágya-szabályozás korlátozza az alkalmazási lehetőségeket és megakadályozza, hogy több komposztot használjanak.
  • Csak 38% hisz a komposzt biokontroll hatásában.
  • 88% -uknak problémái vannak a szennyeződésekkel, a rendelkezésre állásukkal és a minőségükkel kapcsolatban, de csak fele használ tanúsított komposztot.
ID272 / ID292: Miért érdemes komposztot használni a szántóföldön 4-35 tonna / ha mennyiségben?

Mivel javítja a talaj szerkezetét és a szerves C-tartalmat, valamint hogy megfeleljen a P-szabályozásnak (a P-tartalomnak csak 50% -át kell számolnia, Belgium esetében).

ID250 / ID251: Miért jó struvitot használni a mandulafákhoz?

Műszaki szempontból nincs kellemetlenség a használatában. Hatékonyságát jelentős mértékben tesztelték.

ID250 / ID251: Melyek a legnagyobb akadályok a struvit mandulafákban történő alkalmazásában?

1. Az ár. A biotrágya eladási árának versenyképesnek kell lennie a jelenlegi műtrágyákéval

2. A tápanyagtartalom. A struvit minőségétől függően eltérő N és P koncentrációt tartalmazhat. Fontos, hogy a tápanyagok koncentrációja elegendő legyen a tápanyagpótláshoz. Ha nem ez a helyzet, akkor keveréket kell alkalmazni, és fel kell mérni a lehetséges plusz költségeket.

ID253 / ID255: Miért kell heterotróf algákat tenyészteni?

Megoldja az algatermesztés technikai és gazdasági életképességének fő problémáját (helyigény).

ID253: Milyen akadályok vannak a mikroalgatechnológia alkalmazásában?

Nagyon fontos ellenőrizni, hogy a technológia érvényes lehet-e más típusú szennyvízre is. Mivel szerintük ennek a technológiának az a sikere, hogy nyersanyagként gyümölcs és zöldség feldolgozott szennyvízként használták (ez a szennyvíz sok szerves terhet és tápanyagot tartalmaz).

ID255: Milyen akadályok / lehetőségek vannak az algalapú biotrágya használatára?

Az algalapú biotrágya nagyon érdekes termék, de a legnagyobb problémát a tápanyagtartalma (különösen a nitrogéntartalma) okozza.

Ezért a legjobb megoldás az, ha ezt a biotrágyát más termésnövelő anyagokkal keverve alkalmazzák így megfelelő tápanyagokkal rendelkező végterméket lehet kapni.

ID321: Mi a fahamu összetétele?

P2O5 3%, K2O 8%, MgO 4% és meszező anyag is: semlegesítő érték: 40%.

ID321: Mire kell különösen figyelni a fahamu alkalamazási során?

Vigyázni kell a szélre, mert a termék porszerű.

ID321: Mennyi a szükséges fahamu adagja?

A talaj termékenységének fenntartása érdekében háromévente 2 tonna ajánlott. A talajelemzés segíthet a dózisok modulálásában.

ID321: Melyek azok a kifogásolható ásványok, amelyeket hamuban találunk?

A hamu összetétele elsősorban attól a talajtól függ, ahol fák nőttek fel. A fa-hasábok mezőgazdasági talajon növő növényekből származnak mindenféle ipari vagy autóforgalom mentes területről. Az ásványok a talajból származnak, és visszatérnek a talajba.

ID321: Mennyibe kerül a hamu?

Még nincs ár, mert még nincs piac. Függ a hamu minőségétől és a hamu termelőjének eladási nehézségeiből adódik, de a benne rejlő érték a közel 130 €/t-ban értékelhető.

ID274: Mit lehet tudni a termék áráról?

Az ammónium-szulfát ára 10-15€/m³

ID274: Az ammónium-szulfáttal történő trágyázás költségstruktúrája kedvezőbb, mint az ásványi (kémiai N-) műtrágyákkal történő trágyázásé?

A KAS vagy Urea (extra) tápanyagpótláshoz képest a Biogas Bree biogáz létesítményből származó ammónium-szulfáttal végzett (extra) trágyázás 50–60 € / ha előnyt jelent.

ID274: milyen agronómiai előnyök / mik az UNIR tesztek (Belgium) eddigi eredményei - összehasonlítva a szokásos tápanyag pótlással (trágya + kémiai N-műtrágyák)?

Sötétebb színű fű, összehasonlítható hozamok, a termény „égés” nélkül, egyenlő vagy alacsonyabb az N kimosódással.

ID 295 és 296: Mi a pontos módszer az fermentált anyag/ folyékony frakció / mosóvíz /… alkalmazására? Mindig követi-e egymást a beszántás és vetés?

Szántó ekéket alkalmaztunk (terepi kísérletek - Belgium) kb. 12 cm-re egymástól. Közvetlenül a kijuttatás után felületi szántás és hengerelés történik. Egy héttel később mélyművelés történt a kultivátorral (nem forog) és utána rotációs borona + vetés. Minden esetben ugyanezt alkalmaztuk.

ID 295 és 229: Említették, hogy P, K, S értéket minden esetben dokumnetálták. A S korlátozó tényező a mosóvíz esetében, 100% N-tanácsot figyelembe véve?

Valóban, a 100% N-tanács esetében a mosóvíz elegendő mennyiségű S-t tartalmazott, így itt nem adtak extra S-t. A kísérletben (terepi kísérlet Belgium) csak N volt a korlátozó tényező, mert az összes talaj elegendő mennyiségben tartalmazott P, K, S elemeket.

ID295 és 296: Mennyi szulfát van jelen az ammónium-szulfát/mosóvízben?

Körülbelül megegyezik a nitrogén tartalommal: 4-5% (40-50 kg/tonna).

ID 322 és 323: Mennyi nátrium van a disznó vizeletben?

Nem elemeztük ezt a paramétert, de alacsony koncentrációra számítunk, figyelembe véve a klorid tartalmat.

ID 295 és 296: Mennyi natrium van a fermentált anyagban?

Nem elemeztük ezt a paramétert, de alacsony koncentrációra számítunk, figyelembe véve a klorid tartalmat.

ID 401: A hamu jól eloszlatható az ültető földbe, mivel annyira porszerű?

A hamu pelletizálható, így granulátum formájában is kijuttatható.

ID 272: Helyettesíthetjük az összes szintetikus műtrágyát komposzttal?

Nagy részét pótolhatja, de figyelembe kell vennie a komposzt tápanyagelemzését, és össze kell hasonlítania a termény szükségletével. Ezután hozzá kell adnia a még szükséges tápanyagokat. Előnye, hogy egyedülálló tápanyagokat használhat erre a célra, és sokkal kevesebbre lesz szüksége.

ID295, ID296, ID322, ID323: Nyugat-Flandriában csak 1 rendszer létezik ammónium-nitrátra sztrippelés / mosás és VeDoWS vizelet esetében?

Nem, több aktív rendszer üzemel, de a terepi kísérlethez (Belgium) e rendszerek csak ezt a 2 termékét tesztelték. A szimuláris rendszerek termékeinek szimuláris viselkedése van a terepi vizsgálatok során, ezért csak ezeket a 2-et veszik fel a terepi próbában, az azonos jellemzőkkel rendelkező szimuláris termékek példaként is.

ID322, ID323, ID295, ID296: A strippelés / mosás után az ammónium-nitrát és a VeDoWS vizelet állati trágyának vagy ásványi trágyának számít?

Az alkalmazási dózis az EU szabályozásától függ. A terepi kísérletben (Belgium) ezek a termékek a maximálisan 170 kg N / ha-t követik (állat értéken kívül, Belgium).

ID292: Hány gazdaság működhet együtt a gazdaság komposztálásában?

A jogszabályok még nincsenek készen, de várhatóan 3 gazdaság (Belgium, Flandria).

ID292: Milyen gyakran kell átforgatni a komposzt prizmát?

Ez az oxigén és a hőmérséklet mérésétől függ.

ID292: Milyen arányban kell adni zöld és barna anyagokat?

40-50% zöld, 50-60% barna anyag

ID270, ID272 és ID280: A gazdálkodónak saját magának kell beszereznie a komposztot?

A legtöbb komposztgyártó legálisan elhozhatja Önhöz.

ID270, ID272 és ID280: Lehet-e alkalmazni komposztot és fermentált anyagot a biogazdálkodásban?

Belgiumban csak zöld komposztot, fermentált anyagot még nem.

ID270, ID272 és ID280: Mikor érdemes a komposztot felhordani (a kimosódási kockázat figyelembevételével)?

A komposzt lassan ható, így alacsony kockázattal jár a kimosódás szempontjából. De vannak korlátozások a szabályozásokban.

ID270, ID272 és ID280: Komposzt alkalmazás: számít, ha egyszerre 50 tonnát vagy három év alatt kétszer 25 tonnát visz be?

Ez nem sok különbséget jelent.

ID292: Hogyan csökkenthető a farmon történő komposztálásának költsége?

Nincs szüksége folyadékálló padlóra, bérelheti vagy közösen használhatja más gazdálkodóval a gépeket (aprítógép), más gazdálkodóval vagy válalattal együtt komposztálhat, elegendő mennyiségben vagy feleslegben adhat barna anyagot, ezáltal a monitorozási és a prizma forgatási szükséglet (statikus komposztálás) csökkenthető.

ID295 és ID296: Van-e lehetőség a folyékony ammónium-nitrát koncentrációjának növelésére?

Ebben a pillanatban nem, mivel problémák vannak a kristályosítással.

ID295 és ID296: Mi az ammónium-nitrát pH-ja?

A pH értéke: 6

ID295 és ID296: A kapott ammónium-nitrát mindig folyékony?

Igen. Ez előnyös, mivel a legtöbb gazdálkodó alkalmazhatja ezt a szántóföldjén.

ID295: Melyik szakaszban alkalmazták a műtrágyákat a kukorica szántóföldi teszthez?

A vetés pillanatában.