Tematikus oktatási anyag jelent meg a struvit termésnövelő anyagként történő felhasználásáról

A struvit ammónia- és magnézium-foszfát-hexahidrát (NH4MgPO4 6H2O). Ha ammónia és foszfát található az oldatban, akkor ellenőrzött körülmények között magnézium-só hozzáadásával eltávolíthatók, és ezután fehér struvit kristályok nyerhetők ki. A struvit hulladékáramból történő kinyerésének egyik fő előnye a reakció nagy szelektivitása, ezért a visszanyert termék nem tartalmaz nehézfémeket és szerves maradékokat sem jelentős koncentrációban. A struvit vízben való oldhatósága alacsony, a savas oldatban azonban nagy az oldhatósága, így a huminsavak nagyon hatékonyan növelik a struvit talajban való oldhatóságát, és ez alassan felszabaduló tápanyaga jelleg megakadályozza a növény gyökereinek megégését, még akkor is, ha feleslegben alkalmazzák őket. Ezen kívül az alacsony vízoldhatóság megakadályozza a talajból történő foszfor kimosódást. Ezen kívül a hagyományos műtrágya-előállítási folyamatok energiaigényesek, beleértve a bányászatot, a nagy szállítási távolságokat, a termikus folyamatokat, és egyes esetekben a fosszilis tüzelőanyagok közvetlen égetését a termékek gyártásához (például karbamid előállításához). Ezzel szemben a struvit-visszanyerő létesítmény teljes beépített elektromos kapacitása körülbelül 25 lóerő.

A struvit fő hátránya a K hiánya, de az egyéb tápanyagokkal keverhető az egyensúlyi tápanyagarány biztosítása érdekében.

Példák a NUTRIMAN Gazda Platformon elérhető struvit termékekre:

A NUTRIMAN-ban kiválasztott struvit Spanyolországban vagy Belgiumban kapható.

A települési szennyvízből a „PHORWater” eljárással kinyert struvit (ID: 208) a szennyvíztisztító mellékáramából készül. Elutrációs folyamatot fejlesztettek ki a P elérhetőségének növelése érdekében. A kapott struvit 5% N (tömeg %), 29% P2O5 (tömeg %), <1,0% K2O (tömeg %) -t tartalmaz, TOC (összes szerves szén tartalom) <0,8%.

A fermentált sertéstrágya-anyagból a „REVAWASTE” eljárással kinyert struvit (ID: 250) sertéstrágyából készül. A kapott struvit 5% N (tömeg %), 28% P2O5 (tömeg %), <1,0% K2O (tömeg %) -t tartalmaz.

A „Canal de Isabel II S.A.” eljárás városi szennyvízből állít elő struvitot (ID: 251). A kapott struvit 5% N (tömeg %), 28% P2O5 (tömeg %), <1,0% K2O (tömeg %) -t tartalmaz.

A szennyvízből a „NuReSys” eljárással kinyert struvit (ID: 293) ipari vagy városi szennyvíztisztító telepek mellékáramaiból készül. A kapott struvit 5% N (tömeg %), 29% P2O5 (tömeg %), <1,0% K2O (tömeg %) -t tartalmaz.

Alkalmazási területek a mezőgazdaságban:

A struvitot (ID: 208-250-251-293) általában 0,1 t/ha mennyiségben alkalmazzák a talaj minőségének, évszak és a növény tápanyag felvételének függvényében. Különösen állandó gyepterületekhez, gabonafélékhez, gabonafélék termesztéséhez, gyökérnövényekhez és zöld növényekhez ajánlott.

A termék kiválóan alkalmas tápanyag feltöltésre és keverhető más szilárd műtrágyákkal, de enyhén savas oldatban is feloldható. Ezért a hagyományos mezőgazdasági gépek használhatók az alkalmazáshoz, és ajánlott a vetés / ültetés előtt alkalmazni.

Előnyök a gazdálkodók számára:

A struvit (ID: 208, 250, 251 és 293) fehér szilárd anyag, szagtalan és könnyen kezelhető, még akkor is, ha hulladék áramokból származik. Valódi lassú tápanyag felszabadulással rendelkezik, így a tápanyagokat hatékonyan használják fel a növények, mivel jobban megfelelnek a növények tápanyag felvételi igényeinek és megakadályozzák a növényi gyökerek megégését, még akkor is, ha túlzott mennyiségben alkalmazzák őket. A struvit garantálja a lassú, de állandó tápanyagellátást és csökkenti a tápanyagok kimosódását, következésképpen nemcsak a gazdaságos, hanem a fenntartható agrárgazdálkodást is lehetővé tesz. Ezenkívül a Cd tartalma a kimutatási határ alatt van, és a szerves anyag mennyisége nagyon alacsony, ezért biztonságos és környezetbarát termék.

Végül a struvit olyan visszanyert termék mely állandó összetétellel rendelkezik. A legtöbb kereskedelemben elérhető foszfát termék összetétele változó, monokálcium-foszfát, bikalcium-foszfát, foszforsav, kalcium-karbonát és szennyeződések keverékei. A struvit azonban állandó összetételű, annak ellenére, hogy az alkalmazott visszanyerési technológiák különbözőek.

További információ:

Kérjük, töltse ki a mini kérdőíveket ezekre a termékekre. Köszönjük a közreműködését:

Attachment Size
Thematic_training_material_STRUVITE_HU.pdf 340.04 KB