Tematikus oktatási anyag jelent meg az ásványi koncentrátum termésnövelő anyagként történő felhasználásáró

Az ásványi koncentrátum az a koncentrált ásványi tápoldat, amelyet a hulladékáramok szétválasztási folyamatából (például membránszűrésből vagy párologtatásból) nyernek, amely az ásványi tápanyagokat a végtermékben a kiindulási anyaghoz viszonyítva magasabb koncentrációban tartalmazza.

Az ásványi koncentrátumok döntően ammónium-nitrogénből és oldható káliumból állnak. Az ásványi koncentrátumok előállításának fő mozgatórugója az alacsony tápanyagtartalmú folyadékáramok szállításának megakadályozása, vagy a műtrágyák tápanyag-tartalom (nitrogén, kálium és kén) arányának a növényekre vonatkozó követelményeknek való megfeleltetése. Tíz holland kísérleti üzem elemzése azt mutatta, hogy a fordított ozmózis (RO) koncentrációs folyamat során előállított ásványi koncentrátumok átlagosan a teljes nitrogén tartalom 90% -ban NH4-N formájában tartalmazza. A bejövő folyékony frakció tartalmaz némi szerves anyagot is, amely ásványi koncentrátumokban van (1,3% szerves anyag vagy 0,6% szerves szén). A sertésiszaphoz képest az NH4-N és az összes N közötti arány 66% -ról 90% -ra nőtt.

Példák a NUTRIMAN Gazda Platformon elérhető ásványi koncentrátum termékekre:

Tipikus tápanyag tartalom és hozzáférhetősége a növények számára:

Az RO eljárásból származó ásványi koncentrátum a következő tápanyagokat tartalmazza: N 5-9,5, P2O5 0-0,1 és K2O 6-11 kg/ t (ID: 520-593-1504) és további párolgás után (ID: 1528) 65 kg / tonna K2O-t tartalmaz.

Alkalmazási területek a mezőgazdaságban:

Az ásványi koncentrátum felhasználható a hagyományos gazdálkodásban, amely magában foglalja a friss zöldségeket, gabonakukorica és kukoricacsutka, állandó gyepek és száraz hüvelyesek és fehérjenövények. Az ajánlott alkalmazási dózis a növényi igényektől és a talajelemzésektől függ. Jelenleg a maximális érték 170 kg N / ha állati trágyaként (230–250 kg N / ha az eltérés szerinti tejgazdaságok esetében). Hollandiában elfogadott kísérleti RENURE műtrágya, amely helyettesítheti a szintetikus műtrágyákat. A kijuttatás folyékony trágya-befecskendező rendszerekkel történhet. Az ammónia elpárolgásának megakadályozása érdekében az alacsony kibocsátású alkalmazási technikák kötelezőek. Az ásványi anyag koncentrátum trágyával / hígtrágyával keverhető és / vagy vízzel hígítható a gyepterületre történő felhordás előtt.

Előnyök a gazdálkodók számára Az RO eljárásból származó ásványi anyag koncentrátumban található N és K mennyiség (ID: 520-593-1504-1528) többnyire növények számára hozzáférhető, ami magasabb tápanyagértéket mutat a feldolgozatlan trágyához képest. A rágyából származó N és K kinyerés hozzájárul a mezőgazdasági tápanyagciklusok lezárásához. A terméket helyben termelik a helyi gazdák számára. Az ásványi koncentrátumok agronómiai hatékonyságát ellenőrzött körülmények között tesztelték cserépedény kísérletekben, valamint szántóföldi és gyepes terepi kísérletekben. A kálium ugyanolyan hatékony, mint az ásványi kálium-műtrágyák. Az ammónia elpárolgásának megakadályozása érdekében az ásványi anyag koncentrátumok sekély elhelyezést igényelnek, vagy be kell injektálni a talajba. A nitrogén tápanyag pótlási értékét (NRFV) a szintetikus műtrágyával való összehasonlításként határozzuk meg. Ellenőrzött körülmények között (cserépedény kísérletek) az ásványi koncentrátumok szinte összehasonlíthatók a kalcium-ammónium-nitráttal (az NFRV megközelíti a teljes 100% -os pótlási értéket). A terepi alkalmazás során továbbra is figyelmet kell fordítani az alkalmazási technikára (felszíni takarás vagy injektálás). Az ásványi koncentrátumok környezeti teljesítményét annak vizsgálatával vizsgáltuk, hogy ezek milyen hatással vannak a talaj nitrátfelhalmozódására, a talajvíz nitrátfelhalmozódására, az ammónia elpárolgására és az üvegházhatású gázok kibocsátására. Nincs bizonyíték arra, hogy az ásványi koncentrátumok növelnék a nitrátkoncentrációt a talajvízben. Valójában viszonylag alacsony értékeket mértek a kalcium-ammónium-nitrát (CAN), valamint a sertés és szarvasmarha hígtrágya alkalmazásához képest. Ez vonatkozik a nitrát talajban történő felhalmozódására is, ahol az ásványi anyag koncentrátumok mutatják a legalacsonyabb koncentrációt. Az ammónia elpárolgásának megakadályozása érdekében ásványi koncentrátumokat be kell dolgozni a talajba. Az ásványi koncentrátumok által okozott N2O-kibocsátás magasabb a CAN-hoz képest, de alacsonyabb a karbamid szintetikus műtrágyahoz képest. Az ásványi koncentrátumok általános agronómiai és környezeti teljesítményei összhangban vannak a kémiai nitrogén műtrágyákkal.

További információ:

Kérjük, töltse ki a mini kérdőíveket ezekre a termékekre. Köszönjük a közreműködését: