Tematikus oktatási anyag jelent meg a fermentált anyag felhasználásáról Dél-Európában

A fermentált anyag egy olyan termésnövelő, amelyet anaerob lebontási folyamatok során nyernek, ahol a mikroorganizmusok oxigén hiányában lebontják a szerves anyagokat.

A fermentált anyag minden növényi tápanyagot tartalmazza, beleértve a nitrogént, a foszfort és a káliumot. Mivel az anaerob fermentálás során semmilyen tápanyag nem veszik el, a a tápanyagciklus körbe záródik és a tápanyagot újrafelhasználása megtörténik. Emellett a fermentált szerves anyagok feldúsítják a talaj humusztartalmát, ami különösen fontos az alacsony szerves anyag tartalmú száraz és félszáraz területek esetében. A könnyen hozzáférhető nitrogén százalékos aránya magasabb a fermentált anyagban, összehasonlítva a a nyers formával, ezáltal növeli a trágyázási értékét.

Az anaerob fermentálás egy sor biológiai folyamatból áll, amelyek során a mikroorganizmusok oxigén mentes környezetben lebontják a biológiailag lebomló anyagokat. Az elsődleges végtermék a biogáz, amelyet villamos energia és hő előállítása céljából égetnek el, vagy amely megújuló földgázzá és tüzelőanyaggá alakítható.

Példák a NUTRIMAN Gazda Platformon elérhető fermentált anyag termékekre:

A sertéstrágya, a baromfitrágya és a szalma keverékéből a "MIX-FERTILIZER" eljárással (ID: 267) készített pelletizált fermentált sertéstrágya, csirketrágya és szalma (maradvány növényi biomassza) alapanyagokból kerül előállításra. Ez az fermentált frakció: 10% N (sz.a); 4% P2O5 (sz.a); - 4% K2O (sz.a).

A növényi olajhulladékból és a sertéstrágya együttes fermentálása "VALUVOIL" eljárással (ID: 268) történik, mely során az előállított fermentált anyag  körülbelül 0,09 N% -ot tartalmaz és 0,2% P2O5.

Tipikus tápanyag tartalom és hozzáférhetősége a növények számára

A pelletizált fermentált anyagok általában 2,4-10% N (sz.a.) és 3-5,5% P2O5-t (sz.a.) tartalmaznak az alapanyagtól és a nedvességtartalomtól függően (gyakran 3-10% körül).

A folyékony fermentált anyagok általában 0,05-1% N (sz.a.) és 0,2-1% P2O5 (sz.a.) tartalmaznak az alapanyagtól és a nedvességtartalomtól függően (gyakran 70-80% körül).

Alkalmazási területek a mezőgazdaságbanEzeket a fermentált anyagokat 0,2-1 t/ha (pelletizált forma ID: 267) vagy 40-80 m3/ha (folyékony fermentátum: ID: 268) mennyiségben használják a talaj minőségének, az évszaknak és a növények tápanyag igényének megfelelően. Ezeket sok gabona- és kertészeti növény termelésének javítására lehet felhasználni.

Előnyök a gazdálkodók számára:

A fermentált anyagok felhasználásával a tápanyagok (N, P és mások) könnyebben felvehetők a növények számára. Ez azt jelenti, hogy a fermentált termék és az abból származó termékek alkalmasabbak termésnövelő anyagnak, mint azok a nyers erőforrások, amelyekből származnak (például iszapok, iszapok, biohulladékok stb.).

A biohulladékok kezelése biodegradációs anaerob körülmények között az alábbi előnyöket nyújtja:

  • Újrahasznosított energiát állít elő.
  • Csökkenti a nemkívánatos szagképződést.
  • Stabilizálja a trágyát és a társszubsztrátumokat: az anaerob fermentálás eredményeként a a trágyának megfelelő stabilitást biztosít a következő tárolási időszakokban; a lebomlási és erjedési folyamatok lelassulását okozza.
  • Csökkenti az alapanyagok kórokozó-tartalmát: az anaerob fermentálás mezofil környezetben (40 ° C) részben csökkentheti a trágya kórokozó tartalmát. Termofil körülmények között (55 ° C) való működéssel lehetőség van a szennyvíz teljes higiénizálására a kórokozók teljes elpusztításával

Ezek új termésnövelő anyagok, amelyek hozzájárulnak a növények hozamának növeléséhez és a talaj minőségének javításához. A talajművelés után nagyobb a szerves anyag aránya. A nitrogén szabályozott felszabadulása csökkenti a csurgalékvíz veszteséget (a víztartó szennyeződése). Az ÜHG-kibocsátás is alacsonyabb.

Ezenkívül az ID 267-268 gyártásakor nem csak nitrogén- és foszfáttrágya formájában hasznosítják a hulladékot, hanem megújuló energiát is termelnek.

További információ:

 

Kérjük, töltse ki a mini kérdőíveket ezekre a termékekre. Köszönjük a közreműködését!