Tematikus oktatási anyag jelent meg a szilárd trágya termésnövelő anyagként történő felhasználásáról

A szilárd trágya magas szárazanyag-tartalommal rendelkező talajjavító. Az állati trágya a széklet és a vizelet, az alom  (pl. szalma, faforgács, fűrészpor, sphagnum), kiömlött takarmány és ivóvíz, valamint a padlómosáshoz használt víz keveréke. Ez egy értékes termésnövelő anyag  amely számos tápanyagot tartalmaz, például nitrogént (N), foszfort (P) és káliumot (K), valamint szerves szén tartalommal rendelkezik, amelyet a talaj mikroorganizmusai hasznosítani tudnak. A nyers trágya kezelésére olyan elválasztási technológiákat lehet alkalmazni, amelyek szilárd frakciót eredményeznek, amelyben a P és a szárazanyag (DM) nagy része és az N jelentős része visszamarad.

Számos technológia áll rendelkezésre a folyadék és a szilárd anyag szétválasztására, beleértve a “házon belüli” szétválasztást is mint például rácsos aljzat alatta lévő pincékkel vagy csatornákkal, természetes ülepítés, szárítás, párologtatás, centrifugálás, nyomás alatti szétválasztás, például csavaros vagy övpréselés. A szétválasztás hatékonyságának növelése érdekében a trágya előkezelhető adalékanyagok, például barnaszén, bentonit, zeolit kristályok, hatékony mikroorganizmusok felhasználásával. Az előkezelési és szétválasztási technológiától függően a kapott szilárd trágya akár 90% szerves anyagot is tartalmazhat, kisebb térfogattal, ami alacsonyabb tárolási és szállítási költségeket, valamint csökkentett szagokat és kisebb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményez. Ezért a szilárd trágya nagy potenciállal rendelkezik szerves trágya vagy talajjavító anyagként történő felhasználásra. Többféle kultúrára használható.

Példák a NUTRIMAN Gazda Platformon elérhető szilárd trágya termékekre:

Tipikus tápanyag tartalom és hozzáférhetősége a növények számára:

A tápanyag taralom nagy mértékben függ az alkalmazott technológiától és a kiindulási anyagtól. Geamix rendszer(ID 595) esetébe a tápanyag tartalom a következő: 13 g/kg N, 9,4 g/kg P2O5 and 8,2 g/kg K2O. A szalahprés szitát alkalmazó sertés trágya elválasztás (ID 594) esetében a tápanyag tartalom: 13 g/kg N, 18,0 g/kg P2O5 and 5,1 g/kg K2O. A SECONOV dehidratációs eljárással előállított anyag (ID 370) tápanyag tartalma pedig: 4,6% N, 3% P and 2,9% K.

Alkalmazási területek a mezőgazdaságban:    

A szilárd trágya a talajjavító szerek széles körében felhasználható. Például a SECONOV dehidratációs eljárással (ID 370) előállított baromfi ürülékből származó NPK szerves termésnövelő anyag felhasználható búzához, árpához, kukoricához, repcéhez, napraforgóhoz, burgonyához, gyümölcsfákhoz, szőlőhöz, tipikus alkalmazási adag 1–4. t/ha. Az adagolás a növények kijuttatási arányától függ, de Hollandiában jelenleg 170 kg N/ha, mint állati trágya, vagy 230-250 kg N/ha az eltérő gazdaságokban.

A szilárd trágyát a növények vetése vagy ültetése előtt ugyanazokkal a gépekkel lehet kijuttatni, amelyeket a szilárd műtrágya szórására használnak.

Előnyök a gazdálkodók számára:

A szilárd trágya természetes szerves anyag, magas szervesanyag-tartalommal. Ezért a C/N arány magas, ami azt jelenti, hogy ezek a termékek jól stabilizáltak, így képesek növelni a talaj termékenységét. A felhasznált technológiától és az alapanyagtól függően további előnyök is tapasztalhatók (pl. Szerves foszfor, nagy biológiai hozzáférhetőséggel, higiénikus és kórokozóktól mentes).

További információ:

Kérjük, töltse ki a mini kérdőíveket ezekre a termékekre. Köszönjük a közreműködését!: