Tematikus oktatási anyag jelent meg a fermentált anyag felhasználásáról Észak-Európában

Az anaerob fermentált anyag egy nedves keverék, amelyet anaerob fermentálási eljárás során nyernek, ahol a mikroorganizmusok oxigén hiányában lebontják a szerves anyagokat. Az anaerob fermentálási folyamat a nyersanyag körülbelül 15% -át gázzá alakítja, és 85% szerves szilárd/folyékony anyag marad vissza. A fermentált alapanyag (biológiailag lebomló hulladék) összetételétől, az emésztő típusától és a folyamat paramétereitől függően az emésztett anyag összetétele erősen változhat. A fermentált anyagot általában szilárd, a szárazanyag nagy részét tartalmazó frakcióra és folyékony frakcióra választják szét, amely általában magasabb N-ásványi anyag tartalommal rendelkezik.

 

Példák a NUTRIMAN Gazda Platformon elérhető fermentált anyag termékekre

Két Észak-Európában előállított fermentált anyagot tartalmazó termék található a NUTRIMAN Gazda Platformon. A trágyából és az energiakukoricából származó folyékony és szilárd (szárított) frakcionált fermentált anyagot "Agrogas" eljárással (ID: 264) úgy állítják elő, hogy a nyers fermentált anyagot fizikailag szétválasztják folyékony és szilárd frakcióvá. 3,5–8,5% szárazanyag-tartalmú „növényi” vagy állati trágya állapotú folyékony frakciót úgy nyerik, hogy a fermentált anyagot csavarprésen keresztül vezetik. A kapott folyékony frakció  5,7–9,9% N (sz.a), 2 1-6,4% P2O5 (sz.a) és 5,4-8,9% K2O (sz.a) tartalommal rendelkezik. Az Agrogas szilárd frakciójú fermentált (állati trágya státusszal) anyagot egy “szita”szalagprésen keresztül - általában addig szárítják, amíg el nem éri a 80–90% szárazanyag-tartalmat. Az így kapott anyag  4 - 3,1% N, 3,7 - 5,5% P2O5 (sz.a ) és 1,5 -4,2% K2O (sz.a) tartalommal rendelkezik.

Tipikus tápanyag tartalom és hozzáférhetősége a növények számára: A fermentált anyagban megtalálható különböző tápanyagok tartalma és növények számára a hozzáférhetőség nagymértékben változhat az alapanyag összetételének (biológiailag lebomló hulladék), a fermentáló berendezés típusának és a folyamat paramétereinek változásai miatt. A fermentált anyag tipikus tápanyagtartalma szárazanyagra számítva N: 2,4 - 9,9%, P2O5: 2,1 - 6,4% és K2O: 1,5 - 8,9% lehet.

Alkalmazási területek a mezőgazdaságban:

Észak-Európában a fermentált anyagokat tartalmazó termékek használata a hagyományos és az alacsony bevitelű gazdaságokban ajánlott. Termésnövelő anyagként felhasználható az alábbi növény kultúrákban: gabonafélék, friss zöldségek és eper, burgonya, cukorrépa, friss zöldségek és eper, szőlő, állandó növények (gyümölcsfák), állandó gyepek stb.

A javasolt dózis szilárd frakció (ID: 264-270) esetében átlagosan 2-4 t/ha, míg a folyékony frakció (ID: 264) esetében 30t/ha, mely függ a talaj tápanyag összetételétől, évszaktól és a termesztett növény tápanyag igényétől. Az ammónia kipárolgásának csökkentése érdekében a terepi alkalmazás során ajánlatos a fermentált anyagot a szétterítés után azonnal a talajba beforgatni, vagy alacsony kibocsátású kijuttatási technikákat kell alkalmazni, például az injektálást.

Előnyök a gazdálkodók számára: A fermentált anyag tartalmazza a növények által igényelt legtöbb tápanyagot és mikroelemet, köztük a magas nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmat. Az anaerob lebontás után a könnyen hozzáférhető nitrogén százalékos aránya magasabb az emésztett anyagban, mint nyers szerves anyagnak, ezáltal magasabb tápanyag szolgáltató képességgel rendelkezik. A tápanyagok kinyerése a fermentált anyagból mint növényi termésnövelő anyag hozzájárulhat a tápanyagkör bezárásához és hozzájárulhat a fenntarthatóbb mezőgazdasághoz. Ezenkívül a fermetált szerves anyagok növelhetik a talaj humusztartalmát, ami különösen fontos az alacsony szerves anyag tartalmú  száraz és félszáraz területek esetében.

További információ:

Kérjük, töltse ki a mini kérdőíveket ezekre a termékekre. Köszönjük a közreműködését!