Tematikus oktatási anyag jelent meg a hamu és a hamu alapú anyagok termésnövelő anyagként történő felhasználásáról

A hamu az oxidatív termokémiai feldolgozás: oxidatív égési vagy fél oxidatív gázosítási folyamatok után kapott kiégett szilárd maradék, porszerű termék.

A hamu lehet szálló pernye vagy nehéz hamu, vagy ezek kombinációja, melyek a bio-alapú anyagok oxidáció útján történő elégetése során keletkeznek. Az együtt égetés gazdaságos és széles körben alkalmazott hulladékártalmatlanító útvonal a sokféle tápanyagban gazdag hulladék kezelésére.

A tápanyagok visszanyerés esetében az egyféle meghatározott biomassza-áram elégetése szükséges a szennyező anyagok mennyiségének csökkentése és a tápanyagtartalom szabályozása céljából.

Az égetéssel nyert hamut utókezelésen is átmehet azzal a céllal, hogy részben eltávolítsák a fém- és a metalloid szennyeződéseket, illetve növeljék a növényi tápanyagok elérhetőségét a hamu anyagban.

Példák a NUTRIMAN Gazda Platformon

Tipikus tápanyag tartalom és hozzáférhetősége a növények számára

Biomasszából előállított hamuA hamu számos növényi tápanyagot tartalmaz (kalcium, magnézium, kálium, foszfor). A kalcium- és magnéziumtartalom főként oxidatív formában van (25 - 45% CaO, 1 - 6% MgO). Tehát a hamu ezen alapjellege miatt mészhatással bír. Míg a kálium (1–12% K2O) és a kén (2–7% SO2) szinte teljesen felvehető a növények számára, a foszfor (1–10% P2O5) nem mindig áll rendelkezésre a növények számára felvehető formában. A nyers hamu ezért nem mindig alkalmas termésnövelő anyagként történő közvetlen felhasználásra, ezért a kijuttatás előtt fel kell dolgozni. A fahamu és a karbonátos mésztrágya keverése szintén megfelelő alkalmazási forma.

Hamualapú anyagok szennyvíziszapból: Az utókezelő eljárástól függően az anyag tartalmazhat P-t Ca- vagy Ca / Na-foszfát formájában, mely a növények számára hozzáférhető, legfeljebb 15-40% P2O5-tartalommal; 1-2% K2O.- , CaO és MgO tatalommal redndelkezik.

Alkalmazási területek a mezőgazdaságban: 

A hamu és a hamu alapú termékek általában a hagyományos gazdálkodásban alkalmazhatóak. Ezen termékek ökológiai gazdálkodásra történő jóváhagyása is megfontolandó, mivel a hamu alternatív és hatékony P-trágya. A mezőgazdasági növényekre vonatkozóan nincsenek korlátozások. A kijuttatási mennyiség általában a növények P-igényén alapul, figyelembe véve a talaj P-tartalmát. Por formájában az alkalmazás jobban függ az időjárási körülményektől (szél). Ha a hamut mésztrágyával keverik össze, akkor speciális mészszórókkal terítik. Granulálás vagy pelletálás után a termékek hagyományos szórási technológiával alkalmazhatók.

Előnyök a gazdálkodók számára: 

A hamu többféle növényi tápanyagot (kalcium, magnézium, kálium, foszfor) tartalmaz. A hamu emiatt az alapjelleg miatt mészhatással is rendelkezik, így felhasználhatóak a savas talaj pH-szintjének kiegyensúlyozására.

Megfelelő előkészítés után a hamualapú P-trágyák erősen koncentrált P-trágyának tekinthetőek, jó növényi hozzáférhetőséggel és alacsony szennyeződés-tartalommal.

A hamu és a hamu alapú anyag felhasználása lezárja az anyag- és tápanyagciklust. Értékes erőforrást jelenthetnek a véges ásványi eredetű P műtrágyák helyettesítésére. Különösen a szennyvíziszapból nyert hamu jelent nagy foszfát-visszanyerési lehetőséget. A közvetlen felhasználás mellett ezeket az anyagáramokat az ipar műtrágya-előállítására is fel lehetne használni.

További információ:

Kérjük, töltse ki a mini kérdőíveket ezekre a termékekre. Köszönjük a közreműködését:

Attachment Size
Thematic_training_material_ASHES_HU.pdf 364.26 KB