NUTRIMAN = Mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékekből új értéknövelt és biztonságos biotápanyag termékek alacsonyabb költségen

Az EU H2020 NUTRIMAN CSA projekt (H2020 szerződésszám 818470) 2021. szeptember 30-án befejeződik.

Az EU mezőgazdasági tápanyagok agráripari újra hasznosításának egyedi és specifikus NUTRIMAN tematikus hálózatának bővített fenntartása és szervezése 2031-ig folytatódik, melynek uniós központja a Fejér megyei Kajászó BIOFARM Agrár Kutató Állomáson található.

A projekt és kapcsolt vonatkozásai 2021 márciustól szeptemberig hét cikk-sorozaton keresztül került bemutatásra amelyek az AGRÁRVILÁG Magazin online hírportálján elérhetők: www.mezolap.hu

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók jobban megértsék, hogyan lehet az N/P tápanyagokat jobban visszanyerni 3R Biofarm Agrár Kutatóállomáson 2021. május és augusztus között intenzív tudáscsere és gyakorlati alkalmazás orientált műhelynapokat és technológia demonstrációs esemény sorozatot szerveztünk.

A NUTRIMAN rendezvénysorozat során bemutatkozott a NUTRIMAN projekt Farmer Platform – Gazda Platform.

A projek egyik kiemelkedő EU szintű fejlesztése az ID192 BioFoszfát termék, az ID193 zero emissziós pirolízis technológiaés az ID1571 bioszén termék, amely gyakorlatra kész tudást tartalmaz a biofoszfát és a bioszén területeken, miközben „alulról felfelé” építkezik, így a gazdák legsürgősebb szükségleteire összpontosít.

Nagy figyelmet fordítottunk a költség, haszon és jogi kérdésekre (kapcsolat az EU 2019/1009 jogszabályaihoz és a tagállamok nemzeti engedélyeihez) az új gyakorlatok vonatkozásaiban, melyekre a Gazda Platform is felhívja a figyelmet. A projekt megvalósítása különös gondossággal járt el az EIP operatív csoportjainak együttműködése terén, valamint az EIP-AGRI keretében működő interaktív innovációs csoportokkal történő együttműködések és kölcsönös egymásra hatások során.

További információ: http://www.mezolap.hu/index.php/component/k2/item/5034-nutriman-biotapanyag