Tematikus oktatási anyag jelent meg a komposzt felhasználásáról Dél-Európában

A komposztok jelentősen megnövelik a talaj szervesanyag-tartalmát, ami a talajminőség egyik legfontosabb mutatója, amely éppen ellenkezőleg csökken a világ számos régiójában. A komposzt számos olyan vegyületet tartalmaz, amely befolyásolja a talaj biológiai folyamatát, javítva a fizikai és kémiai tulajdonságokat. A humátok javítják a talaj szerkezetét, ezáltal a növényi gyökerek könnyebben behatolhatnak. A gyökérnövekedés javulása, a fák stabilitása növekszik és a vízfeszültség csökken. A komposzt talajhoz adásának további előnyei a talaj biológiai aktivitásának elősegítése, az eróziós veszteségek csökkentése, a térfogat sűrűség csökkentése, a szerkezeti stabilitás, a tápanyagok elérhetőségének és a növények által történő felvételének javítása, a víztartó képesség növelése. A komposzt használata tőzegpótlóként is érdekes, különösen az utóbbi időben növekvő aggodalom miatt mivel tőzegkitermelés a tőzegterületek természetes élőhelyeinek a károsításával jár, így az alternatív szubsztrátok alkalmazása egyre inkább elfogadottá válik. A komposztokat azonban önmagában alig lehet használni termesztő közegként; használata előtt csírázási tesztet vagy a komposzt anyag elemzést mindenképpen el kell végezni az alkalmazhatóság megállapításához, mert a túlzott sótartalom miatt gyakran elpusztíthatja vagy károsíthatja a növényeket.

Példák a NUTRIMAN Gazda Platformon:  

A zöldhulladékból és az "ACEA Pinerolese" eljárással anaerob fermentált vegyes hulladékból származó komposzt (ID: 210) a települési szilárd hulladék szerves frakcióinak anaerob lebontásából származó dehidratált szennyvízből, a különálló városi gyűjtésből származó zöld maradványokból és a szennyvíztisztító telep dehidratált szennyvizéből készül. 2,4% N (sz.a.), 2,3% P2O5 (sz.a.), 1,3% K2O (sz.a.), 40% nedvességtartalommal rendelkezik.

A "Biociclo" eljárással a zöld és élelmiszer-hulladékból előállított komposzt (ID: 260) biohulladékból, háztól házig gyűjtött élelmiszer-hulladékból és zöldhulladékból indul ki; és körülbelül 2,4% N (d.m.), 1,2% P2O5-t (d.m.) tartalmaz.

Franciaországban az algákból és szarvasmarha-trágyából származó komposztot helyi komposztálási eljárással állítják elő (ID: 540). Szarvasmarha-trágyából, lótrágyából, szalmából és algákból készül, és 0,8% N (sz.a ), 0.71% P2O5 (sz.a.), 1.82 K2O (sz.a.) anyagot tartalmaz.

Tipikus tápanyag tartalom és hozzáférhetősége a növények számára: A komposzt termék általában az alábbi tápanyagokat tartalmazza: 0.8-2.4% N (sz.a.), 0.7-2.3% P2O5  (sz.a.), 1.3-1.8% K2O (sz.a.) körülbelül 40% nedvesség tartalom.

Alkalmazási területek a mezőgazdaságban: A komposztokat (ID: 210-260-540) 5-30 t/ha mennyiségben használják a talaj minőségének, az évszaknak és a növények tápanyag felvételének megfelelően. Számos gabona- és kertészeti növény termelésének javítására használhatók, például burgonya, búza, kukorica, szójabab, napraforgó, káposzta, tök, uborka, paradicsom, leveles zöldségek, zeller, póréhagyma, és felhasználhatók a virágkertészetben is, kertészet és szőlőültetvény.

Előnyök a gazdálkodók számára:

A komposzt nagy mennyiségű szerves anyagot biztosít, és a tápanyagok lassabb felszabadulása pozitív hatással van a növények fejlődésére, bizonyítva, hogy képes legalább részben helyettesíteni az ásványi műtrágyákat. A komposztok (ID: 210-260-540) mind felhasználhatók biogazdálkodásban. A hőmérséklet-ellenőrzésnek és az érlelési időnek köszönhetően szagtalan termék. A komposztoknak alacsony a C/N aránya: a termékek jól stabilizáltak, de képesek növelni a talaj termékenységét. A savas talajokra jó hatással vannak. A komposztok lezárják az anyag- és tápanyagciklust: biztonságos szén-, nitrogén-, foszfor- és egyéb makro- / mikroelemek.A komposztok hozzájárulnak a talaj biológiai sokféleségének javításához a mikrobiológiai fauna és növényvilág növelésével. Növeli a talaj termékenységét. A tápanyagok alacsony kibocsátása jellemzi őket, és növelik a talaj kationcserélő képességét. Ezenkívül a komposztok csökkentik a kimosódást és növelik a vízvisszatartó képességet, és ezáltal csökkentik az erózió és a kiszáradás (szárazság) iránti sérülékenységet. Ezenkívül az ID 210 előemésztett, szelektíven gyűjtött szerves hulladékáramokból készül, és az integrált anaerob emésztési eljárás lehetővé teszi a biometán előállítását.

További információ:

Kérjük, töltse ki a mini kérdőíveket ezekre a termékekre. Köszönjük a közreműködését!