Tematikus oktatási anyag jelent meg a komposzt felhasználásáról Észak-Európában

A professzionális komposzt a szelektíven gyűjtött szerves-biológiai anyagok komposztálásának nagy léptékű, ellenőrzött folyamatának stabil, higiénikus és humuszban gazdag végterméke.

A komposzt alkalmazása jelentősen megnöveli a talaj szervesanyag (SOM) / talaj szerves szén (SOC) tartalmát, ami a talajminőség egyik legfontosabb mutatója, amely szerte a világon számos talajban csökken. A mezőgazdasági tevékenység eredményeként sok helyen kimerül a talaj és szerves anyag tartalma lebontódik azáltal, hogy gépeket (talajművelés, tömörítés) használnak és sok helyen a monokultúrás termelést helyezik előtérbe. Ezen túlmenően főleg szervetlen műtrágyát / hígtrágyát és túl kevés szerves anyagot juttatnak ki. A komposzt és így a SOM hozzáadásával a talaj egészsége helyreállítható mind biológiai, mind kémiai, mind pedig fizikai szinten. A komposztban található szerves anyagok / humuszanyagok a talajrészecskékkel aggregátumokat képeznek, ezáltal javítva a talaj szerkezetét. Ez pedig lehetővé teszi a gyökerek jobb növekedését, valamint az áteresztőképesség és a vízvisszatartó képesség növelését. A komposzt talajhoz adásának további előnyei a megnövekedett talajbiológiai aktivitás, az eróziós veszteségek csökkentése, a térfogat sűrűség csökkentése, a szerkezeti stabilitás javítása, a növény számára elérhető tápanyagok biztosítása.

A professzionális komposztálás során a szerves hulladék fokozott és ellenőrzött lebontási folyamata megy végbe az aerob baktériumok, gombák és más szervezetek hatására. A jó komposztálási eljárás eléréséhez megfelelőnek kell lennie a széndús alapanyag és az N-tartalmú alapanyag arányának. A hőmérséklet, a CO2 és a nedvességtartalom is fontos paraméter. A halom levegőztetéséhez és homogenizálásához időről időre meg kell fordítani.

Példák a NUTRIMAN Gazda Platformon:

Tipikus tápanyag tartalom és hozzáférhetősége a növények számára:

A zöld- és zöldség-gyümölcs-kerti hulladék alapú komposztok (Belgium) 1,2% -2,5% N (sz.a), 0,45-1,2% P2O5 (sz.a.) és 0,9-1,8 % K2O (sz.a.) tartalommal, valamint 25–45% nedvességtartalommal rendelkeznek. A tápanyagok főleg szerves mátrixban vannak felépítve, így a tápanyagok ennek megfelelően lassan szabadulnak fel. A növények számára hozzáférhető tápanyagtartalom 10-15% N, 50% P2O5 és 80% K2O esetében.

A fent említett csirke és sertés trágya biotermikus kezelésén alapuló komposztok (Hollandia) körülbelül 3,1% N (sz.a), 3,1% -4,6% P2O5 (sz.a) és 2,8% - 3, 1% K2O (sz.a) 35% nedvesség tartalommal.

A zöldhulladékból, valamint előzetesen anaerob úton fermentált zöldség-, gyümölcs- és kerti hulladékból az "IOK Afvalbeheer" eljárással állítanak elő komposztot (ID: 272). Ez a komposzt az alábbi tápanyag tartalommal rendelkezik: 1,7% -2,5% N (sz.a.), 0,8% 1,2% P2O5 (sz.a.), 1,1% -1,8% K2O (sz.a.), 2,5% -4% CaO (sz.a.), 0,5% -0,8% MgO (sz.a.) és 0,5–0,8% SO3 (sz.a.) 25–40% nedvességtartalom. A kiindulási anyaghoz viszonyítottan a komposzt szervesanyag-tartalma 25%.

Az "IMOG" eljárással előállított zöldhulladék komposzt (ID: 280) tápanyag tartalma: 1,22% -1,62% N (sz.a), 0,45% -0,61% P2O5 (sz.a.), 0,87 % -1,26% K2O (sz.a.), 2% -2,77% CaO (sz.a.), 0,4% -0,6% MgO (sz.a.) és 0,35% -0,45% SO3 (sz.a). A kiindulási anyaghoz viszonyítottan a komposzt szervesanyag-tartalma legalább 20%.

Az Eraspo (ID: 451 / ID: 452) higiénizált trágya alapú komposztjai) körülbelül 3,1% N (sz.a.), 3,1% -4,6% P2O5 (sz.a.), 2,8% - 3,1% K2O (sz.a.), 7,7% -8,8% CaO (sz.a.), 1,2% -2,3% MgO (sz.a.) és 1,5% -2,8% SO3 (sz.a.) tartalommal rendelkeznek és a nedvességtartalma 35%. A kiindulási anyaghoz viszonyítottan a komposzt szervesanyag-tartalma 41%.

Előnyök a gazdálkodók számára:

A komposztok higiénikus és stabilizált végtermékek, amelyek képesek növelni a talaj termékenységét. A komposztok alkalmazása lezárja az anyag- és tápanyagciklust, továbbá fontos és biztonságos szén-, nitrogén-, foszfor- és egyéb makro- / mikroelemek szolgáltat. A talaj szerves anyagainak fenntartásával és a lassan felszabaduló tápanyagok biztosításával a komposzt bizonyíthatóan pozitív hatással van a növények fejlődésére. A komposzt képes legalább részben helyettesíteni az ásványi műtrágyákat. A komposztok - különösen a zöld komposzt (ID: 280) - bizonyos körülmények között felhasználhatók biogazdálkodásban. Ahol külön elkülönített szerves hulladék előfermentálási lépés van (például ID 272), az eljárás lehetővé teszi biogáz és / vagy tisztított biometán előállítását.

A komposztok (ID: 272-280-451-452) szántóföldi gazdálkodásban, kertészetben, virágkultúrában, szőlőültetvényekben és üvegházakban használhatók minden növényen, elsősorban talajjavító szerként, a talaj szervesanyag-tartalmának fenntartása vagy javítása érdekében. alaptrágyázással kombinálva. Más szavakkal, a komposzt újrafelhasználja a szerves anyagokban és tápanyagokban kimerült talajt.

További információ:

Kérjük, töltse ki a mini kérdőíveket ezekre a termékekre. Köszönjük a közreműködését!