2022 július 16-i hatállyal lép életbe a 2019/1009/EK rendelet

2022 július 16-i hatállyal lép életbe a 2019/1009/EK rendelet, mely az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról szól, és hatályon kívül helyezi a 2003/2003/EK műtrágya rendelet.

Az EK műtrágyákról szóló 2003/2003/EK rendelet előírásainak megfelelő műtrágyák külön engedélyezési eljárás nélkül „EK-műtrágya”-ként voltak forgalomba hozhatók, eddig… Az új környezetbiztonsági feltételek szem előtt tartása miatt azonban a még érvényes EU rendelet 2022 július 16-án véglegesen megszűnik!

A műtrágyák belső piacon történő forgalmazását a 2003/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szabályozta amely szinte kizárólag bányászott vagy vegyileg előállított, szervetlen anyagokból származó műtrágyákra vonatkozik. A fentiek mellett ugyanakkor szükséges volt az újrafeldolgozott és szerves anyagok trágyázási célú felhasználására is, mely mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek mennyisége éves szinten elérhetik a 2.000 millió tonnát. Az újrafeldolgozott vagy szerves anyagokból előállított trágyák további felhasználásának ösztönzése érdekében meg kellett állapítani a teljes belső piacon történő forgalmazásukra vonatkozó harmonizált feltételeket. Az újrahasznosított tápanyagok fokozott felhasználásának előmozdítása elősegítené a körforgásos gazdaság fejlesztését és lehetővé tenné a tápanyagok erőforrás-hatékonyabb általános felhasználását, miközben csökkentené az Unió függőségét a harmadik országokból származó tápanyagoktól. A harmonizáció hatályát ezért ki kellett terjeszteni annak érdekében, hogy az újrafeldolgozott és szerves anyagokra is vonatkozzon.

A mezőgazdasági tápanyagellátás kritikus nyersanyaga a foszfát, ahol úgy a kémiailag kezelt foszfát műtrágya mind a kezeletlen „soft rock phosphate” nagy mennyiségben tartalmaz toxikus kadmium és urán szennyezőanyagokat!

foszfát műtrágya kiváltására lett a BioFoszfát termék kifejlesztve.

Tekintettel arra, hogy az új EU rendeletek rövid időn belül legalább 25%-os ökológiai gazdálkodásra való átállást irányoznak elő a teljes agráriumban, ezért mielőbb szükséges az új tápanyag ellátási lánc kiépítése.

A teljes cikk az AGRÁRVILÁG magazin júliusi számában olvasható (12-14. oldal)>> 

Valamint a mezolap.hu oldalon>>