Műhelynapok Magyarországon: A Bio-Foszfát termék ökológiai gazdálkodásban történő alkalmazásai

2021. május 25 -én és 2021. június 9 -én Válon nemzeti műhelynapokat szerveztünk. Bemutattuk a NUTRIMAN projektet és a NUTRIMAN Gazda Platformot. Lejátszottuk a NUTRIMAN projektet- és Bio-Foszfát terméket bemutató videókat, és Edward Someus elmagyarázta az ID192 és ID1571 termékeket és az ID193 technológiát.

ID192 Bio-foszfát termék és biogazdálkodási alkalmazási lehetőségeit bemutattuk a Termelői Szövetkezetek gazdálkodói számára. Gyakorlati bemutatót  tartottunk a Bio-Foszfát hatósági engedélyről (6300/13393-2/2019) és a Bio-Foszfát termék (ID192) alkalmazásairól.

Ezen túlmenően a gazdálkodók megismerhették a faaprítékból kinyert Terra-Preta bioszén terméket, melyet „3R” magas hőmérsékletű pirolízis eljárással (ID1571) állítanak elő.

Az új EU termésnövelő anyagok engedélyezéséről szóló rendeletet (EU 2019/1009) elmagyaráztuk és ismertettük az új, 1,5 mg/kg kadmium határértéket. Ezen túlmenően felhívtuk a figyelmüket a kadmiummal és az uránnal szennyezett ásványi foszfátok kihelyettesítésének szükségességére, csakúgy, mint a puha foszfátkőzet helyettesítését, melyet régebben gyakran alkalmaztak az ökológiai gazdálkodásban, azonban a Cd/U tartalmát soha nem mérték.

Az előadások végén tudáscsere és kérdések feltevésére volt lehetőség.  Az összegyűjtött kérdések és válaszok a NUTRIMAN weboldalon is megjelenítettük.

Válon két demonstrációs területet mutattunk be:

  • 1. Az ID192 termék bevált gyakorlatának bemutatója BIO-NPK-C készítményekkel az alacsony bevitelű termesztési területen (6 ha) Vál, Magyarország. Növény: bodza
  • 2. Az ID192 termék bevált gyakorlatának bemutatója BIO-NPK-C készítményekkel a hagyományos gazdálkodási termesztési területen (5 ha) Vál, Magyarország. Növény: búza

A Bio-Foszfát (ID192) demonstrációs terepi kísérletek első eredményeit is bemutattuk.