Mi a NUTRIMAN Tematikus Hálózat projekt?

Egyre növekszik a kereslet a biztonságos élelmiszerek és a megfizethető áron elérhető megújuló erőforrások iránt. A piaci és a felhasználói igények ilyesfajta növekedésével egyre inkább szükségessé válik az új mezőgazdasági technológiák és termékek fejlesztése, bevezetése. A költséghatékony és biztonságos Nitrogén és Foszfor ellátás egy fontos stratégiai eleme az európai mezőgazdaságnak, elérhetősége pedig elengedhetetlen a hatékony európai mezőgazdasági termelés fenntartásához. Az Európai Unió mezőgazdasága erősen függő helyzetben van a legfontosabb műtrágyáinkhoz szükséges alapanyagoktól, így általánosan elmondható, hogy regionális egyensúlyhiány jellemzi. A foszfor egy kritikus nyersanyag, gazdasági jelentősége szignifikáns az európai agráriumban, ugyanis használatát magas termékbiztonsági-, ellátás-biztonsági kockázat jellemzi.

A Horizont 2020 NUTRIMAN - a Nitrogén és Foszfor Tematikus Hálózat - összegyűjti és ismerteti az érintettekkel a gyakorlatban alkalmazható és bizonyított Nitrogén és Foszfor újrahasznosítására irányuló technológiákat, bio-alapú termésnövelő termékeket, kijuttatási módokat, gyakorlatokat, ezen felül összeköti a mezőgazdasági szakemberek érdekeivel azokat a kiforrott, alkalmazható tudományokat, melyek elegendően magas TRL-el (technológiai érettségi szinttel) rendelkeznek. A NUTRIMAN projekt célcsoportjai elsősorban a mezőgazdasági termelők, a felhasználók és a szakemberek.

A NUTRIMAN célja, hogy mire az Uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályokat tartalmazó rendelet eléri a végrehajtási állapotát 2022-re, a gazdálkodók már ismerjék, kipróbálják és alkalmazzák az innovatív tápanyag újrahasznosítási technológiákat és bio-alapú termésnövelő termékeket. 

A NUTRIMAN összegyűjti és megosztja legalább 100 gyakorlat-orientált összefoglalót (EIP-AGRI formátumban), és az N / P tápanyag-újrafeldolgozás / újrafelhasználás tematikus területére vonatkozó képzési anyagokat.  Az összegyűjtött ismeretek a 8 nyelvű NUTRIMAN weboldalon lesznek elérhetőek.