Thematisch opleidingsmateriaal voor het gebruik van mineralenconcentraat als meststof is gepubliceerd

Mineralenconcentraat is de geconcentreerde oplossing van minerale voedingsstoffen die wordt verkregen uit een scheidingsproces (bijv. membraanfiltratie of verdamping) van afvalstromen waarbij de minerale voedingsstoffen in het eindproduct geconcentreerder zijn dan de input.

Mineralenconcentraten bestaan voornamelijk uit ammonium-stikstof en oplosbaar kalium. De belangrijkste drijfveer voor de productie van mineralenconcentraten is het voorkomen van transport van vloeibare stromen met een laag nutriëntengehalte of het afstemmen van de verhoudingen van nutriënten (stikstof, kalium en zwavel) in de meststoffen op de behoefte van gewassen. Uit analyse in tien pilootinstallaties in Nederland blijkt dat de mineralenconcentraten die worden geproduceerd uit het omgekeerde osmose (RO) -concentratieproces gemiddeld 90% van de totale stikstof in de vorm van NH4-N bevatten. De ingaande vloeibare fractie bevat wat organisch materiaal dat aanwezig is in mineralenconcentraten (1,3% organisch materiaal of 0,6% organisch koolstof). Vergeleken met varkensdrijfmest neemt de verhouding tussen NH4-N en Totaal N toe van 66% naar 90%.

Voorbeelden van mineralen concentraat beschikbaar op het NUTRIMAN Landbouwer Platform

Gemiddeld gehalte aan voedingsstoffen en beschikbaarheid voor planten:

Het mineralenconcentraat van een RO proces bevat gebruikelijk 5-9.5 kg/ton N, 0-0.1 kg/ton P2O5 0-0.1 en 6-11 kg/ton K2O (ID:520-593-1504) en zelfs 65 kg/ton K2O na verdere verdamping (ID:1528).

Toepassingsgebieden in de landbouw: 

Het mineralenconcentraat kan worden gebruikt in de conventionele landbouw, zoals verse groenten, wortelgewassen en planten, mais en maïskolf, blijvend grasland en droge peulvruchten en eiwithoudende gewassen. De aanbevolen dosering is afhankelijk van de gewasbehoefte en bodemanalyses. Momenteel is het maximum 170 kg N / ha als dierlijke mest (230-250 kg N / ha voor melkveebedrijven met derogatie). In Nederland wordt het geaccepteerd als pilot RENURE-meststof gedefinieerd als de verwerkte mestfracties die kunstmest kunnen vervangen. De applicatie kan worden gedaan met behulp van reguliere mestinjectiesystemen. Emissiearme toepassingstechnieken zijn verplicht om vervluchtiging van ammoniak te voorkomen. Het mineralenconcentraat kan worden vermengd met mest / drijfmest en / of verdund met water voorafgaand aan toepassing op grasland.

Voordelen voor de landbouwers

Doordat de N en K in mineralenconcentraat uit RO-proces (ID: 520-593-1504-1528) meestal plant beschikbaar, ligt de bemestende waarde hoger dan bij onbewerkte mest. De terugwinning van N- en K- uit mest draagt bij tot het sluiten van de landbouw nutriëntenkringlopen. Het product wordt lokaal geproduceerd voor lokale boeren. De landbouwkundige effectiviteit van mineralenconcentraten is onder gecontroleerde omstandigheden getest in potexperimenten en in veldexperimenten op bouwland en grasland. Kalium is even effectief als minerale kaliummeststoffen. De mestwaarde van de referentie-kunstmest is vastgesteld op 100%, hoewel dit niet betekent dat kunstmest voor 100% effectief is. Om vervluchtiging van ammoniak te voorkomen, moeten mineralenconcentraten ondiep worden ingebracht of in de bodem worden geïnjecteerd. De vervangingswaarde stikstofkunstmest (NRFV) wordt bepaald door vergelijking met kunstmest als referentie. Mineralenconcentraten zijn onder gecontroleerde omstandigheden (potexperimenten) nagenoeg vergelijkbaar met calciumammoniumnitraat (NFRV benadert een volledige vervangingswaarde van 100%). In de veldsituatie moet nog aandacht worden besteed aan de applicatietechniek (oppervlaktestrooien of injectie). De milieuprestaties van mineralenconcentraten zijn getest door het effect op nitraataccumulatie in de bodem en in grondwater, de ammoniakvervluchtiging en de uitstoot van broeikasgassen te evalueren. Er zijn geen aanwijzingen dat mineralenconcentraten de nitraatconcentratie in grondwater verhogen. In feite worden relatief lage waarden gemeten ten opzichte van de toepassing van calciumammoniumnitraat (KAS) en varkens- en rundermest. Dit geldt ook voor nitraatophoping in de bodem, waar mineralenconcentraten de laagste concentratie vertonen. Om vervluchtiging van ammoniak te voorkomen, moeten mineralenconcentraten in de bodem worden ingewerkt. De N2O-emissie veroorzaakt door mineralenconcentraten is hoger dan KAS maar lager dan kunstmest ureum. De algemene landbouwkundige en milieuprestaties van mineralenconcentraten zijn in vergelijkbaar met die van chemische stikstofmeststoffen.

Voor meer informatie:

Gelieve de mini-enquêtes over deze producten in te vullenWij zijn erg blij met uw bijdrage: