Het doel van de bijeenkomst (10 december 2020) was om een discussie te voeren over de toepasbaarheid van verschillende soorten alternatieve meststoffen. In dit geval ging het over mineralenconcentraat (ID: 520) en verschillende andere soorten kunstmestvervangers in deze regio.
De voornaamste vragen die ondernemers hadden op het gebied van deze meststoffen hadden te maken met de toepassing van mineralenconcentraat: ‘Hoe werkt mineralenconcentraat en wanneer kan dit het beste toepassen?’, ‘hoe kunnen we Kalium kunstmest in de aardappelteelt vervangen door een kunstmestvervanger?’ en er was een algemene vraag of er bekend is hoeveel meststoffen consumenten gebruiken in hun tuinen. Omdat de discussie op gang kwam waarom boeren altijd aangewezen worden als de veroorzakers van nutriënt vervuiling. Terwijl consumenten alle vrijheid hebben om alle meststoffen en middelen te gebruiken die ze maar willen.
Tijdens de discussie werden een aantal van de antwoorden op de bovenstaande vragen besproken. Een aantal ondernemers kwam samen tot de conclusie dat het aanvoeren van mineralenconcentraat het beste kan gebeuren in een aparte tank. Zodat je deze op het veld bij de drijfmest kan zuigen en vervolgens kan mixen. Op deze manier hoeft het mixen niet op het bedrijf in de mestput te gebeuren. De ondernemer die de vraag gesteld heeft vraagt zich af of het ook mogelijk is om de mineralenconcentraat op zichzelf te brengen in pure vorm. Waarop andere ondernemers aangeven dat zij dit niet toepassen omdat ze geen verzurende omstandigheden willen creëren.
De discussie ging verder over het vervangen van kali in de aardappelteelt. Op dit moment wordt er erg veel kali kunstmest gebruikt. Het vervangen van deze kunstmest scheelt een hoop extra uitgaven. Mineralenconcentraat is een kunstmestvervanger die daarvoor gebruikt zou kunnen worden. Vanwege de hoge concentratie kali, dit hebben we laten zien op het farmers platform. Volgend jaar wordt deze test uitgevoerd binnen Brabant Bemest Beter.
Rembert van Noort beantwoordde de laatste vraag, hij zei dat stoffen inderdaad gemeten kunnen worden in water. Dat gebeurd nu met name voor nitraat. Maar hij verwacht dat in de toekomst dit wel voor meer stoffen zal gaan gebeuren. Omdat ook fosfaat en kali meststoffen zijn die steeds meer in opspraak komen.
Voor het plaatsvinden van de discussie heeft Rembert van Noort de veranderingen in de Europese mestwetgeving aangaande kunstmest en de RENURE criteria, opgesteld door het Joint Research Centre, gepresenteerd. En is het ‘farmers platform’ op de site van Nutriman gepresenteerd. Aan de hand van de site zijn de infosheets, practice abstracts en training materials van de twee bovengenoemde meststoffen gepresenteerd.