Duurzaam telen door hergebruik van nutriënten

Bijna vijftig mensen namen deel aan de Nutriman workshop (17 oktober, 2019) georganiseerd door PCS. De groep bestond uit beleidsmakers (2), onderzoekers (17), technologieleveranciers (meststoffenbedrijven (4) en substraatbedrijven (5)) en telers (21).

Deel 1

‘s Ochtends kon een kleine groep genodigden (gebruikers (4) + compostbedrijf (1) + meststoffenbedrijf (1) + onderzoekers (9) + overheid(1)) de resultaten van onze demonstratieproef met compost in potgrond evalueren en feedback geven voor toekomstige proeven. We bespraken ook de gevolgen van de nieuwe meststoffenwetgeving voor het specifieke geval van 2 telers.  De deelnemers gaven de bedrijven en onderzoekers een zeer duidelijke richting aan waarin we verder moeten gaan voor compostproductie en toepassingsmogelijkheden. Een belangrijk punt was de RHP-certificering van de alternatieve substraten met compost.

Deel 2

Tijdens de namiddag was het evenement open voor iedereen, waar deelnemers feedback konden geven op de huidige demonstratieproeven met compost (ID272, ID292) die op PCS aanliggen. Hier werd een demonstratieproef getoond waarbij we de groei en kwaliteit van potchrysant en Acer campestre in een standaard substraat met bemestingspercentages van 50%, 70% en 100% vergeleken wordt met substraatmengsels waarin 40% compost wordt gebruikt (60% standaard substraat + 40% compost). Hier werd een vergelijking gemaakt tussen de meststoffen: compost, een enkelvoudige N-meststof en CRF's. Daarnaast toonden we hen verschillende andere mogelijkheden om nutriënten te recycleren, zoals het gebruik van gerecycleerde substraten, het gebruik van "afval" uit natuurbeheer in potgronden voor Azalea indica en Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’ en het hergebruik van fosfor die met ICS uit drainwater werd verwijderd, door het ICS te mengen in potgronden voor Hedera helix en Ellwoodii. De aanwezigen kregen een grote verscheidenheid aan planten te zien die in de verschillende media groeiden en waren tevreden over de gevarieerde inhoud van de workshop.

Ter afsluiting van de middag presenteerde Vlaco het wettelijk kader voor compostering en landbouwcompostering tijdens een interessante presentatie over "composteren, zelf doen of laten doen?". Er ontstond een interessante discussie over de tegenstrijdigheden die blijken in de huidige wetgevingen waaronder composteren valt. Een uniformisering van de regels is hier aan te bevelen en was de belangrijkste conclusie. Intussen worden veel telers door de meststoffenwetgevign belemmerd om meer compost te gebruiken dan nu het geval is.

Tenslotte kregen de telers de gelegenheid om hun mening te geven over het gebruik van compost en hun belangrijkste prioriteiten met betrekking tot de exacte samenstelling van compost en de toepassing van compost op hun eigen bedrijven. Dit deel werd uitgevoerd door Vlaco en ILVO. Twaalf telers namen hierbij actief deel.